Avsättning till tjänstepension: En guide för ungdomar som just börjat arbeta

13 juli 2023
Maja Bergman Lindberg

Först och främst, grattis till ditt första jobb! En ny värld öppnas nu upp med lönecheckar, skatter och  ja, du gissade rätt  pension. Att tänka på pension kan kännas långt borta för någon som just börjat arbeta, men det är viktigt att förstå från början hur det fungerar. En av de viktigaste delarna av din framtida pension är tjänstepensionen. Den är en extra pension som din arbetsgivare betalar in till, utöver den allmänna pensionen du får via skattsedeln.

Hur fungerar avsättning till tjänstepension?

Tjänstepensionen bygger upp genom avsättningar som din arbetsgivare gör från din lön. Denna avsättning är en viss procentandel av din lön som arbetsgivaren sätter in på ett speciellt konto åt dig. Det speciella med avsättningen är att du inte betalar någon skatt på den delen av lönen, eftersom pengarna går direkt in på ditt pensionssparkonto. Detta innebär att du får en skattefördel, vilket i sin tur hjälper dig att spara mer pengar till din pension.

avsättning till tjänstepension

Varför är avsättning till tjänstepension viktigt?

Tjänstepensionen kan verka komplicerad och kanske inte så relevant just nu. Men det är viktigt att förstå att tjänstepensionen är en central del av din framtida ekonomiska säkerhet. Medan den allmänna pensionen ger en grund, kan tjänstepensionen och eventuellt eget pensionssparande bidra till att du har råd med den livsstil du vill ha när du pensionerar dig. Avsättningen till tjänstepension kan göra stor skillnad i hur mycket pengar du har tillgängligt när du slutar arbeta.

Hur kan jag påverka min tjänstepension?

Det fina med tjänstepensionen är att du ofta kan ha ett visst inflytande över hur pengarna investeras. Du kan vanligtvis välja mellan olika fonder beroende på hur mycket risk du vill ta. Du kan också välja om du vill sätta pengarna i gröna investeringar som bidrar till hållbarhet och klimatförbättringar. Det är viktigt att komma ihåg att alla investeringar innebär risker, men de kan också ge högre avkastning än att bara ha pengarna på ett sparkonto.

Fler nyheter