Bättre bett med tandreglering

18 maj 2020
patrick pettersson

Ingen är för gammal för att ha tandställning och idag blir det allt vanligare att även vuxna väljer att reglera sina tänder. Fast oftast reglerar man sina tänder i unga år. Anledningarna till att vissa behöver ha eller väljer att ha tandställning är flera. Den vanligaste orsaken är att tänderna inte sitter jämnt, eller att tänder vridit sig och står ut, eller att de helt enkelt sitter för tätt. En annan vanlig orsak är att man har något slags bettfel så att käkarna inte passar ihop, men det finns även de som reglerar sina tänder endast av estetiska skäl. 

 

Ibland ingår behandlingen i högkostnadsskyddet

Tandreglering på grund av bettavvikelser är kostnadsfri för barn och ungdomar upp till tjugotre år. Är man vuxen och behöver tandställning får man bekosta den själv, men har man bettavvikelser ingår behandlingen i högkostnadsskyddet. De flesta kliniker erbjuder även hjälp med finansiering. Oftast så är det tandläkaren som upptäcker om man behöver tandställning men man kan själv kontakta en specialistklinik för tandreglering om man funderar på om man behöver tandställning. Länktips: http://www.letandreglering.se/

 

 

Fast eller avtagbar tandställning

Innan man får tandställning görs en ordentlig undersökning och röntgenbilder tas av tänder och käkar. Man gör även en modell av tänderna med hjälp av ett tandavtryck av bettet eller med hjälp av en kamera. Med utgångspunkt från det insamlade materialet gör tandläkaren sedan en bedömning och kommer med förslag på lämplig behandling och på hur lång tid den kan tänkas behövas. Ibland är  en avtagbar tandställning som man själv kan ta ut att föredra, men i andra fall behövs en fast tandställning som limmas fast på tänderna, en så kallad räls. Att reglera sina tänder tar oftast ett och ett halvt till två år. Sedan tar det det ytterligare två år för tänderna att vänja sig vid sitt nya läge.

Fler nyheter