Det är något speciellt med danska designklassiker

21 mars 2020
patrick pettersson
Det är något speciellt med danska designklassiker

Att ha en snygg designlampa är idag lika självklart som att ha ett konstverk på sin vägg. Vi är många som suktar efter designklassiker så som Poul Henningsens PH lampa eller Arne Jacobsens AJ lampa. Båda tillverkade av danska louis poulsen. Företaget grundades redan på 1800 talet och den mest kända lampan i deras tillverkning är just PH lampan. Den första PH lampan tillverkades av louis poulsen redan 1925 men har genom åren utvecklats och finns nu i många olika modeller. Lampan går att få som bordslampa, taklampa, vägglampa och golvlampa i olika former, färger och material.

 

Design och funktion i en lyckad kombination

Louis Poulsen tillverkar fortfarande idag lampor för både hem och offentliga miljöer. Det fina med företagets lampor är att de alltid lyckas med att kombinera både funktion och design. Genom åren har de haft olika designsamarbeten med formgivare som Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Louise Campbell. Även om det är ett par år sedan lamporna designades är de än i dag högt uppskattade och finns i många hem och offentliga miljöer. Det går att få tag på både begagnade och nytillverkade lampor av företaget. Och har man till exempel en trasig PH lampa finns det även reservdelar att tillgå. Så släng inte era gamla arvegods om de skulle vara trasiga.

 

 

Lamporna passar på många ställen

AJ lampan ritad av Arne Jacobsen är även den en uppskattad lampserie tillverkad av Louis Poulsen som har en stilren design. Precis som med PH lampan tar den inte för mycket uppmärksamhet och seriens bordslampa passar bra på fönsterbrädan eller varför inte i bokhyllan. Lampan är både snygg och praktisk och skärmen kan justeras upp och ned så att man kan flytta ljusstrålen. AJ lampan är så fin och funktionell att den även passar att användas på kontoret eller som läslampa i sovrummet.

Fler nyheter