Få ömtåliga kläder rena genom kemtvätt

12 februari 2021
jonas olsson

Köpte du en gång det där ömtåliga plagget som bara tål kemtvätt? Har det nu hängt ett tag i garderoben med en fläck och du har inte kommit dig för att ta plagget till kemtvätten för att tvätta det? Då är det dags att få det gjort.

Att få sina kläder tvättade hos en kemtvätt är inte krångligt alls. Det går snabbt och smidigt och tvätten kan vara klar inom ett par dygn. Ofta erbjuds även hämtning och leverans hemma när man beställer kemtvätt. 

 

 

Går det verkligen inte att tvätta kläderna hemma? 

Det finns kläder som inte tål vattentvätt och då bör man inte tvätta dem i vanlig tvättmaskin. Det är förstås fritt fram att testa med kläder som man själv äger, men då bör man vara medveten om att det finns en risk att plagget blir förstört. Att plagget enbart tål kemtvätt syns med olika symboler på tvättrådslappen i klädesplagget. 

En rund ring med en bokstav i betyder att plagget ska kemtvättas. De olika bokstäver som kan stå i ringen indikerar vilka vätskor som plagget tål. Vissa material klarar alla förekommande kemtvättsvätskor och vissa material tål bara de lite mildare vätskorna. 

Det finns också kläder som inte tål kemtvätt alls. En rund ring som är överkryssad betyder att plagget inte tål kemtvätt, så dessa ska du alltså inte låta kemtvättas. Om du är osäker på om ett plagg bör eller kan kemtvättas kan du fråga dem som jobbar på kemtvätten. 

När man lämnar sina kläder på en kemtvätt kan man vara trygg med att de som tar hand om tvätten har koll på hur tvättråden ska tolkas. De använder sin kunskap och erfarenhet för att få rent tvätten på ett skonsamt sätt. Om man väljer att få sina kläder tvättade hos en kemtvätt blir de fräscha utan onödigt slitage.

Fler nyheter