Hitta rätt ögonspecialist i Stockholm för dig: En guide

26 oktober 2022
Camilla Holmgren

editorial

När man behöver hjälp med sina ögon kan det vara svårt att veta vilken typ av ögonspecialist man ska välja. Det finns många olika typer av ögonspecialister, som till exempel Lameramedical (https://www.lameramedical.se/) om du befinner dig i Stockholm, och alla har sina egna specifika kompetenser. I den här guiden förklarar vi vilka olika typer av ögonspecialister som finns, vad de kan hjälpa dig med och hur du väljer rätt ögonspecialist för dig.

Vad är en ögonspecialist?

En ögonspecialist är en läkare som specialiserar sig på diagnostik och behandling av ögonsjukdomar. Det finns många olika typer av ögonspecialister, bland annat oftalmologer, optiker och specialister. Varje typ av ögonläkare har sitt eget specifika expertområde.

ögonspecialist

  • Ögonläkare är läkare som har genomgått en utbildning i diagnostik och behandling av ögonsjukdomar. De kan skriva ut mediciner, utföra operationer och ge allmän vård av ögonen.
  • Optometrister är utbildade för att diagnostisera och behandla synproblem. De kan förskriva glasögon eller kontaktlinser och ge allmän ögonvård.
  • Optiker är utbildade för att ge ut glasögon eller kontaktlinser som ordinerats av en optiker eller ögonläkare. De kan också ge allmän ögonvård.

Fördelar med att låta en ögonspecialist ta hand om dina ögon

Det finns många fördelar med att gå till en ögonspecialist. De kan hjälpa dig med många olika problem, bland annat:

  • Synproblem: En ögonspecialist kan hjälpa dig med synproblem, till exempel närsynthet, långsynthet och astigmatism. De kan skriva ut glasögon eller kontaktlinser för att korrigera din syn.
  • Ögonsjukdomar: En ögonspecialist kan diagnostisera och behandla ögonsjukdomar, till exempel glaukom och grå starr. De kan också ge allmän ögonvård.
  • Ögonskador: En ögonspecialist kan behandla ögonskador, t.ex. hornhinneslitage och främmande föremål i ögat. De kan också ge allmänna tips kring ögonvård.

Hur mycket kostar en ögonspecialist?

Ögonspecialister kan vara dyra, men det beror på vilken typ av specialist du träffar och vilket problem du har. Ögonläkare är vanligtvis dyrare än optometrister eller optiker.

Fler nyheter