Klassiska sidohängda fönster till gästhuset

23 juni 2021
patrick pettersson

Fönster finns i en stor mängd olika storlekar, modeller, material och färger. Du kan även välja fönster som är sidohängda, fasta eller som har en bred variation av hängningar. Nu står du i begrepp att bygga ett gästhus och funderingarna går som svallvågor när det gäller vilka fönster du ska montera. Du vill ha något som fungerar men samtidigt inte något som kostar för mycket eller som är för avancerade att montera.

Om du väljer samma storlek, isolergrad, antal glas och material så är det de fasta fönstren som är de billigaste. Och de fungerar fint på ett flertal olika platser i ett hem. Men om du inte har ett mycket bra ventilationssystem, med kylning, så ska du alltid välja minst ett fönster som är öppningsbart. Sidohängda fönster är de som ligger på topp, när det gäller popularitet inom fönster. De är klassiska, enkla, prisvärda men ändå romantiska och funktionella.  

 

 

Frisk luft i stugan

Ett mindre hus, som ett gästhus, kan bli mycket varmt under en het sommardag. Det är dessutom hus som sällan har något mer avancerat ventilationssystem eller avkylningssystem. Men om du väljer ett sidohängt fönster så kan du låta dem stå öppna, så att luften kommer in. Vill du att endast luften ska komma in, men inte ovälkomna myggor och andra mindre välkomna insekter, så sätter du bara in ett myggnät i fönstret så är det löst.

Sidohängda fönster går även att montera någon slags upphållningsfunktion på, som en hasp exempelvis. På det viset stannar fönstret i position vad som än händer gällande väder och vind. Som om det inte vore anledning nog till att köpa klassiska sidohängda fönster till gäststugan så är det dessutom den typen av fönster som ger en gammeldags känsla till huset. En känsla av sommarlov för länge sedan där tvätt torkade utomhus och goda bullar bakades. 

Fler nyheter