Musik – världens underhållning

19 augusti 2019
william eriksson
Musik - världens underhållning

Musik och dans finns och har funnits i alla tider och över hela jorden. Musiken kan variera stort från en plats eller en tid till en annan, dansen likaså, men själva musiken i sig är ändå universell. Människan har använt musik till allt möjligt genom tiderna och musiken har förenat oss över gränser på sätt som inget annat kan. Till musik har människor skrattat, gråtit, dansat, skrikit och levt. Med musiken förs känslor, berättelser och traditioner vidare från generation till generation samtidigt som nya toner spelas parallellt med de gamla. Få saker kan jämföras med det starka band människor har till musiken.

 

Traditionell musik

Traditionell musik varierar mycket världen över och till och med inom Sverige kan de gamla visorna se olika ut beroende på var du befinner dig. Men klangen och de allra mest kända sångerna är trots det i de allra flesta fall de samma över större delen av landet. Detta kan delvis bero på att flera av de gamla, traditionella sångerna som sjungits genom tiderna varit nedskrivna i psalmböcker och använts frekvent i kyrkovärlden. Men en del andra visor, såsom sånger som sjungs vid midsommar eller jul och Idas sommarvisa, lever ändå kvar i tradition genom alla generationer.

 

 

Trubadurer som underhållning

Trubadurer är ett traditionellt och klassiskt sätt att spela musik. De har funnits länge som svensk musiktradition och går fortfarande att boka för spelningar på fester och evanemang över hela landet. Det går att hitta trubadur i Stockholm, Malmö och Göteborg, men även i mindre städer som till exempel Skara och Visby. En del trubadurer spelar främst traditionella visor och klassiska sånger, en del riktar in sig på lite mer ny musik, andra skriver sina egna låtar och vissa gör alltihop. Oavsett trubadurens musikspecialisering är en musikaliskt skicklig spelman i de allra flesta fall strålande underhållning vid middagar eller andra arrangemang.

Fler nyheter