Nya tänder med protetik i Stockholm

17 november 2021
patrick pettersson

Har du förlorat många tänder på grund av sjukdom eller olyckshändelse finns det fina möjligheter att få dem tillbaka. Inte exakt dina gamla, förstås, men väldigt naturtrogna tänder som ser ut precis som dem du hade. Dina tänder och ditt leende är en del av din personlighet, och har du foton från förr, så återskapar tandläkaren dina tänder med avtagbar protetik. 

Med protetik i Stockholm skapar tandläkaren nya tänder åt dig. Det har funnits tandproteser förut, men den nya digitala, datorstödda tekniken gör dem så mycket bättre. Det finns avtagbara helproteser eller delproteser med konstgjort tandkött och konstgjorda tänder som ser helt äkta ut. 

Nya material och möjligheter

Även inom tandlagning har det skett en stor förändring när det gäller materialval. Det kommer nya uppfinningar hela tiden, så din nya tandprotes kommer att passa dig perfekt och är gjord i ett naturtroget material. Det är en stor fördel för alla som har förlorat många tänder att kunna få en välfungerande protes. 

image

Protesen ska sitta fast ordentligt, och man ska kunna äta obehindrat utan att en protes skaver eller känns obehaglig. Din tandläkare är specialist på området, och alla tandläkare fortbildar sig ständigt när det gäller teknik och material.

Fast protetik

Den fasta protetiken är till exempel implantat som tandkronor. De är ofta gjorda av zirkonium, för det är det starkaste materialet. Implantat för enstaka tänder eller flera tänder jämte varandra är inga problem, bara rådfråga din tandläkare så får du flera alternativ. Man tar datorer till hjälp för att konstruera hur tänderna ska se ut. 

Vill man ha fast protetik i hela munnen, kan man välja sirona, implantat som sitter fast med titanskruvar. Varje konstgjord tand sätts fast med en sådan skruv, och varje implantat fungerar som en äkta, egen tand. Titan växer ihop med käkbenet, och det är just därför materialet används flitigt.

Fler nyheter