Så ser möjligheterna ut att arbeta i finmekanisk verkstad

26 juli 2021
Lily Hansen

Har du någonsin funderat på hur man bygger en kamera? Det är så små delar av elektronik i en sådan apparat att det är svårt att förstå hur det har varit möjligt att sätta ihop den. Vem har så små händer och fingrar att den kan bygga någonting med sådan millimeterprecision? Det finns liksom inget utrymme för misstag alls. Det måste vara perfektion ut i allra minska mikroskopiska detalj. Hur kan det ens vara möjligt att producera någonting sådant här? 

Tja, nu byggs ju inte kameror eller andra produkter av elektronik, plast och liknande med den mänskliga handen. Det förekommer visserligen, men den verksamheten har i princip blivit utkonkurrerad av de maskiner som du idag hittar i finmekaniska verkstäder.  

En finmekanisk verkstad specialiserar sig just på produktion av varor som måste tillverkas med många och små detaljer, där toleransen för misstag inte är speciellt hög. Det är CNC-maskiner som möjliggjort att produktionen kunnat öka i mängd, och handgjorda hantverkare hinner helt enkelt inte med längre. 

 

 

Snåla löner

Men vilka är egentligen människorna bakom maskinerna i dessa verkstäder? Allt som oftast är det folk som utbildat sig inom verkstadsteknik och elektronik. Ibland kombinerat på något sätt. Man kan börja förbereda sig inför arbete på en finmekanisk verkstad redan på gymnasiet. Även på yrkesskola när man blir äldre, om man kommer på sent i livet att det är där man hade velat jobba. 

Det kan dock vara ganska tufft att få jobb på en finmekanisk verkstad. Enligt hemsidan framtid.nu, som förklarar yrken och bedömer framtidschanserna att få jobb, kommer det vara svårt att få arbete som finmekaniker inom den närmaste tiden. Med tanke på konkurrensen skulle man kunna tro att lönerna var bättre. Men enligt SCB är genomsnittslönen för en finmekaniker 25 900 kronor. Det är lite snålt med tanke på den låga toleransen för misstag.

Fler nyheter