Upprätta äktenskapsförord i tid

26 augusti 2019
patrick pettersson
Upprätta äktenskapsförord i tid

Det finns vissa dokument som bör skrivas när det handlar om personlig egendom. Till den kategorin hör exempelvis äktenskapsförord. Det är i allmänhet något man förknippar med missunnsamhet eller undanhållande av pengar, och det kan vara känsligt att ta upp frågan när man är nykär eller precis ska gifta sig. Men det kan likväl tas som ett tecken på förståndighet och framsynthet, ifall något oförutsett skulle inträffa i framtiden och kärleken svalnar.

 

 

Skydda din egendom

 

Har man fått ett företag i arv, en stor fastighet eller penningsumma, är det klokt att skydda sin egendom. Det vore ibland en katastrof för både företaget och personalen om ägarens fru begär skilsmässa och ska lösas ut med miljonbelopp. Man måste gardera sig mot en tänkbar personlig katastrof. Om frun plötsligt packar väskan och flyttar, är det klokt att i förväg ha skrivit ett äktenskapsförord. Det är ett typiskt uppdrag för exempelvis en jurist i Göteborg. Ett bra länktips är: https://advokatfirmanop.se/sv

 

Testamentet är viktigt

 

Testamente är ett annat sådant dokument, som man inte bör vänta med att upprätta. Eventuella muntliga löften till någon om ett framtida arv gäller inte i en situation där de lagliga arvingarna vill få ut sin lott. Vill man ge bort egendom till någon annan, måste det skrivas ner i ett testamente. Senaste versionen av testamente gäller, så det är bara att gå till advokaten och uppdatera när man exempelvis vill ändra förmånstagare eller fördelning av arv.

 

Bouppteckning upprättas också

 

Efter dödsfall ska det upprättas en bouppteckning, och även detta kan göras av en advokat. Det är en förteckning över dödsboets tillgångar och skulder och ska skickas in till Skatteverket. Alla dessa dokument bör skrivas på ett juridiskt fullgott sätt, så att det inte finns några oklarheter. Advokater sysslar alltså inte bara med tvister och brottmål, utan även helt vanliga ärenden för privatpersoner, och kan rentav förebygga tvister i framtiden.

 

Fler nyheter