Viktiga byggstenar i vår kropp

10 maj 2020
Lily Hansen

För att kroppen ska fungera finns flera viktiga ingredienser. Utan dem fungerar vi helt enkelt inte. Protein som finns i exempelvis kött och fisk är en av kroppens viktigaste byggstenar. De är i sin tur uppbyggda av aminosyror. Byggstenarna är viktiga bland annat i kroppens immunförsvar, musklernas uppbyggnad och hormonella funktioner. Några av dessa aminosyror är vad man brukar kalla essentiella. Det innebär att de är viktiga för, men kan inte produceras av, vår kropp utan måste intas i form av mat som exempelvis kött, fisk och ägg. Det finns även de som kallas icke-essentiella aminosyror som kroppen själv kan producera.

 

Viktigt att tänka på kosten

Vad vi äter har stor betydelser för hur vi mår. Äter man en balanserad kost så får man naturligt i sig de näringsämnen som man behöver. Ibland kan man dock behöva hjälp i form av tillskott då kosten helt enkelt inte räcker till. Det kan exempelvis vara om man är vegan eller vegetarian. Då behöver man kompensera med tillskott för att inte riskera att få bristsjukdomar. Förutom speciella tillskott kan det vara bra att då äta lite mera sojabönor, kikärtor, linser osv för att få de essentiella aminosyrorna man annars får från animaliska produkter.

 

Att lära sig mer

Ta hjälp av kostrådgivare på din ort, hitta mera information via nätet eller kontakta kunniga personer för att lära dig mera. Dessutom finns massor av utbildningar för den som vill skaffa djupare kunskap om vad maten vi äter gör för vår kropp och vad man mer kan göra för att må så bra som möjligt. Vill man få en djupare kunskap om kroppens byggstenar och mycket mera finns terapeut-utbildningar. Efter utbildningen kan du själv inspirera andra till ett hälsosammare liv med massor av spännande mat. Förutom amino har vi två andra viktiga energikällor att tänka på nämligen kolhydrater och fett.

Fler nyheter