Downlights är bra belysning för badrum

07 december 2021
Cecilia Olsson

editorial

Belysningen i hemmet är något man bör lägga mycket fokus på för att det ska kunna kännas både trevligt och samtidigt vara funktionellt. Ett rum där det ofta är extra viktigt att ha rätt sorts belysning är i badrum. Badrum har en tendens att ofta vara väldigt ljusa eller väldigt mörka och det är därmed viktigt att belysningen ger bra ljus utan att den känns otillräcklig eller bländar.

Så ska du tänka gällande belysning i ljusa och mörka badrum

Till badrum är det vanligt att välja ljust, blankt kakel till väggarna. Det kan göra att rummet känns större och det blir ljust och fräscht. Det är dock klokt att ha detta i åtanke när man väljer belysning eftersom vitt, blankt kakel också reflekterar väldigt mycket ljus. Det är därmed viktigt att rikta belysningen rätt och inte ha för starka lampor. Downlights (som såklart ska vara anpassade för att kunna sitta i ett våtutrymme) kan vara bra för att få belysning uppifrån och ner utan att det studsar för mycket på de ljusa väggarna. 

image

I mörka badrum krävs det i regel fler ljuskällor och starkare belysning. Mörka väggar suger helt enkelt åt sig mer ljus jämfört med ljusa väggar. Även här är downlights ett väldigt bra alternativ, det kan dock krävas att man sätter in några fler jämfört med vad man behöver i ett ljust badrum. Man bör även komplettera med lampor i anslutning till spegeln och andra platser i badrummet där man har ett behov för lite extra bra belysning.

LED downlights är ett bra val 

En stor fördel med att använda sig av downlights är att de inte hänger ner från taket och därmed tar upp yta. Samtidigt som de ger ett magiskt ljust där de sitter infällda i taket. Är man på jakt efter downlights (som dessutom är LED, vilket är bra för både plånbok och miljö) kan man gå in på https://ledmegastore.se/19218-downlights-led.

Fler nyheter