Skillnaden mellan ögonläkare och optiker

21 februari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Skillnaden mellan ögonläkare och optiker

Är du förvirrad över skillnaden mellan en ögonläkare och en optiker? Du är inte ensam. Många människor är omedvetna om de nyanser som skiljer dessa synvårdsleverantörer åt, men det är viktigt att förstå varje yrke för att känna igen vilken som kan ge dig det bästa stödet för dina ögonvårdsbehov. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i vad som skiljer ögonläkare och optiker åt så att du tryggt kan fatta beslut i samband med att du väljer en leverantör för din optiska hälsa.

Ögonläkare är läkare som specialiserar sig på diagnostik, behandling och förebyggande av sjukdomar som rör ögat och synen. De måste ha fullgjort fyra år vid en ackrediterad högskola eller ett ackrediterat universitet samt ett fyraårigt residensprogram i oftalmologi. Ögonläkare kan förskriva glasögon, kontaktlinser och mediciner för att hantera ögonsjukdomar. De kan också utföra olika kirurgiska ingrepp, bland annat kataraktkirurgi och laserbehandling av synfel.

Ögonläkare Stockholm

Optiker är inte läkare

Optiker är inte är ögonläkare utan en yrkesgrupp för sig som som specialiserar sig på att ge primär synvård. Till skillnad från ögonläkare utför de inga operationer och skriver inte ut mediciner, men de kan diagnostisera vanliga ögonsjukdomar som närsynthet och långsynthet. Optiker kan också skriva ut glasögon och kontaktlinser för att korrigera synfel.

Både ögonläkare och optiker är kvalificerade för att tillhandahålla omfattande ögonvårdstjänster, inklusive undersökning av ögonen för synproblem, upptäckt av potentiella hälsoproblem och ordination av korrigerande behandling. Om du har en komplicerad ögonsjukdom eller om du behöver opereras och befinner dig i huvudstaden, kan en ögonläkare i Stockholm dock ge den bästa vården. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan ögonläkare och optiker när du väljer en leverantör för din ögonvård. Se till att diskutera eventuella problem eller frågor du kan ha med den valda yrkesutövaren innan du fattar beslut om behandling eller tjänster.

Fler nyheter